Voor veel Nederlanders zijn de afgelopen maanden erg onrustig geweest. Sommigen hebben familieleden verloren. Anderen hun baan of eigen bedrijf. Toch blijft het leven doorgaan. En daarmee helaas ook alle kosten die aan onze moderne levensstijl gekoppeld zijn. Wanneer je een dikke spaarrekening hebt is het tijdelijk verliezen van een inkomen geen probleem. Maar bij anderen levert een daling in het inkomen wel problemen op. Vaak kan je wel wat rood staan bij de bank of bijvoorbeeld dure producten kopen op afbetaling. Maar waar moet je allemaal opletten als je gaat lenen?

Let op! Geld lenen kost geld.

Je kent deze zin vast wel. Bij elke reclame of elk bericht over leningen moet dit vermeld worden. Over je lening moet namelijk vaak rente betaald worden. Zo ben je uiteindelijk meer kwijt dan als je het in één keer zou betalen. Maar er kleven nog meer risico’s aan lenen. Denk eraan dat er extra maandlasten bij zullen komen. Misschien helpt een lening nu wel om die nieuwe wasmachine te kopen, maar dan zal je dus wel elke maand wat moeten bezuinigen om dit terug te kunnen betalen. Een aanrader is om het Persoonlijk Budgetadvies in te vullen. Hierbij krijg je betere inzichten in je bestedingsruimte. Kom je er bijvoorbeeld achter dat die nieuwe wasmachine wel betekent dat je sport abonnement afgezegd moet worden? Bedenk dan of dit het waard is en of je niet toch beter naar een tweedehandsmodel kan kijken. Twijfel je of het gaat lukken om elke maand af te betalen? Probeer dan eerst een paar maanden om dit bedrag zelf opzij te zetten. Lukt dit sparen al niet, dan zal aflossen waarschijnlijk ook niet gaan. Denk er daarnaast aan dat er altijd ook nog onverwachte kosten op je pad kunnen komen. Maak je begroting dus niet té strak, want dan kan je met onverwachte kosten problemen krijgen.

BKR

Als je leent, wordt dit geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Zo wordt je financiële situatie gecontroleerd en kan een geldgever inschatten of je de lening terug kan betalen. Je moet toestemming geven dat er een BKR-toetsing uitgevoerd kan worden.  Toch zal dit vaak aan je gevraagd worden. Denk hierbij aan een telefoon abonnement met de nieuwste en duurste smartphone of aan een auto leasen met bkr. Omdat dit over behoorlijke bedragen gaat en het vaak contracten voor langere termijn zijn, wil de geldgever wel wat zekerheid hebben over dat je de lening daadwerkelijk afbetaald.