Tegenwoordig moet je heel goed kijken of iemand een hoortoestel draagt of niet. De tijd van de "houten bakken met lampen" is echt wel geweest. Sterker nog, in veel gevallen zit het complete toestel ín het oor. Er hangt dus niets meer aan de oorschelp. En dat kan voor sommige mensen wel verwarrend werken. Maakte je voorheen nog grapjes over een slechthorend iemand (je vader of je moeder) dan kan je zomaar voor verrassingen komen te staan als hij of zij ineens reageert. Toch is een hoortoestel vooral voor de drager een uitkomst. Met een goed afgesteld hoortoestel kun je weer volledig meedraaien in de maatschappij.
Een hoortoestel voor iedereen
Er zullen nog steeds uitzonderingen zijn, maar over het algemeen kunnen de meeste gevallen van hardhorendheid worden opgelost door een goed hoortoestel te gebruiken. Of het nu gaat om slechthorendheid aan één oor of aan beide oren, door het gebruik van een gehoorapparaat verbetert je leven aanzienlijk. Je kunt gesprekken weer goed volgen en hoeft je antwoorden niet meer te gokken. Je kunt weer genieten van muziek en van het gefluit van de vogeltjes. Ook andere geluiden zullen je ineens weer opvallen. Het is daarom verstandig om goede begeleiding in te schakelen wanneer je een hoortoestel wilt aanschaffen.
Naar de audicien is eigenlijk stap twee
Want de eerste stap is naar de huisarts of de praktijkondersteuner. Als jij het gevoel hebt dat je minder goed hoort, kan de oplossing namelijk heel simpel zijn. Ieder mens maakt oorsmeer aan en dat kan zich ophopen in je gehoorgang. Dit kan ook een verminderd gehoor veroorzaken. Door je oren te laten uitspuiten kan het zijn dat je gehoor al een stuk beter wordt. Zijn je oren schoon, maar hoor je nog steeds niet genoeg? Dan kun je de audicien inschakelen. Je kunt online een afspraak maken voor verschillende hoortests en advies. Dit kan in een van de gehoorcentra of zelfs bij je thuis!
Luister naar het advies van de audicien
De audicien kan je namelijk precies vertellen welk hoortoestel jij nodig hebt om weer optimaal te kunnen meedoen in de maatschappij. Hij of zij kan je ook vertellen welk hoortoestel (deels) vergoed wordt door je zorgverzekering en hoe je de hoortoestellen het best kunt instellen. Het fijnst is nog wel dat je een hoortoestel een langere termijn kunt testen. Je moet echt weer even wennen aan al het geluid dat weer bij je binnen komt. Dat kan in eerste instantie erg irritant zijn en daar zul je rustig aan moeten werken.