Heb je net een nieuwe woning gekocht of ben je van plan je huidige woning een flinke make-over te geven? Een van de lastigste beslissingen is het kiezen van de juiste vloer. Voor welk materiaal ga je? En in welke kleur? Past de vloer wel bij het interieur? Het moet natuurlijk wel goed passen bij de meubels. Dit zijn allemaal vragen die opkomen als het gaat om het kiezen van een nieuwe vloer. Daarom heb ik hieronder op een rijtje gezet waar je allemaal rekening mee dient te houden als je op zoek bent naar een nieuwe vloer.

Wat is de woonsituatie?

Allereerst is het goed om te kijken naar de woonsituatie. Heb je kinderen of huisdieren, of woon je alleen? Dit bepaald voor een groot gedeelte de beslissing van het type vloer. Als je kleine kinderen hebt, wil je misschien voor praktisch kiezen. In dit geval een vloer die gemakkelijk schoon te houden is. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor laminaat. De kwaliteit van laminaat verschilt enorm, maar tegenwoordig heb je prachtige laminaatvloeren die net op echt hout lijken. Dus mocht je graag een houten look willen, maar niet het risico willen lopen dat die onder eet- of verfvlekken komt te zitten die je er niet meer uit krijgt, dan is laminaat een goede keuze.

Houten vloeren

Waarschijnlijk wil je niet in iedere ruimte in het huis voor dezelfde vloer kiezen. Dat is ook niet echt handig. In de keuken en de badkamer wil je bijvoorbeeld vloeren die vochtbestendig zijn, zoals laminaat of steen. In de slaapkamer wil je misschien wel tapijt en in de woon- en eetkamer vind je misschien hout wel goed staan. Belangrijk is dat de vloeren goed bij het interieur passen. Ook kan het mooi zijn als je kiest voor opties die een ruimtelijk effect bieden. De meeste mensen die van een klassieke en warme look houden, kiezen voor houten vloeren. Het voordeel van hout is dat het er met de jaren mooier uit gaat zien en een lange levensduur heeft. Je betaald wel meer voor een mooie houten vloer dan een laminaat vloer, maar je krijgt er veel voor terug. Er gaat uiteindelijk niets boven een prachtige licht houten vloer in de woonkamer dat perfect matcht met het meubilair!