Het aantal mensen met rug- en nekpijn in Nederland ligt naar schatting rond de 2 miljoen. Het merendeel van deze cijfers is vrouw, maar ook mannen maken een groot deel van dit getal op. Dit komt voornamelijk doordat tegenwoordig steeds meer Nederlanders dagelijks achter een bureau zitten, iets waar het menselijk lichaam van nature niet voor is gemaakt. Gelukkig zijn er een hoop oplossingen om deze rug- en nekklachten te voorkomen of te verminderen.

Investeer in een goede bureaustoel

Het allerbelangrijkste als je gemiddeld 5 dagen per week van 9 tot 5 achter een bureau zit, is een goede bureaustoel. Je zit tenslotte het grootste gedeelte van de dag op deze stoel, dus het is het meer dan waard om te investeren in een bureaustoel die je rug goed ondersteunt. Zo heb je bijvoorbeeld Ergonomische bureaustoelen, dit zijn bureaustoelen die je helemaal af kunt stellen zodat deze jouw rug en de rest van het lichaam op de juiste plekken ondersteunt. Het verschil tussen een standaard bureaustoel en een ergonomische bureaustoel zit hem in het feit dat ergonomische bureaustoelen je stimuleren om je lichaam meer te bewegen. Het menselijk lichaam is namelijk niet gemaakt om stil te zitten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we last krijgen van ons rug als we dat dag in dag uit uren doen.

Ergonomische bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel is zo gebouwd dat het voorkomt dat je lichaam een statische houding aanneemt. Doordat de stoel beweging stimuleert, voorkomt het dat bepaalde spieren overbelast raken, zoals de spieren in de onderrug. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding wat voor minder klachten zorgt. Natuurlijk is ook de zithouding ontzettend belangrijk. Gelukkig helpt de bureaustoel je daar ook bij en kun je hem precies aanpassen zodat hij jou lichaam goed ondersteund en je comfortabel in de juiste houding kunt zitten achter je bureau. Een goede bureaustoel kun je gemakkelijk online bestellen. Bureaustoel24 biedt een ruim assortiment aan ergonomische bureaustoelen.

Las regelmatig 'sta' pauzes in

Natuurlijk is enkel een goede bureaustoel kopen niet voldoende als je rugklachten wilt voorkomen of verminderen. De juiste houding is ontzettend belangrijk. Het is bijvoorbeeld heel slecht voor de rug en schouders om voorover gebogen te zitten, iets wat we onbewust doen als we achter een computer zitten. Zorg er dus altijd voor dat je een rechte rug houdt en je borst breed en open houd. Ook is het voor je nek niet fijn als je met gespannen schouders zit. Probeer dus je schouders te ontspannen en zo ver mogelijk van je oren vandaan te houden. Verder is het raadzaam om elke 30-40 minuten een 'sta' pauze in te lassen. Regelmatig even opstaan en rekken en strekken of een kop koffie of thee halen is ontzettend belangrijk om het lichaam te behoeden voor pijn in de rug.