Nu het zomer is geworden, zijn fietsers niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van een tochtje naar de supermarkt, tot wel 100 km op een dag. Fietsers bestaan er in allerlei soorten en maten. Een redelijk recente ontwikkeling is het verhoogde aantal elektrische fietsen op de weg. En ook de doelgroep die een elektrische fiets gebruikt is steeds breder. Waar het vroeger misschien het imago had alleen voor oude mensen te zijn, is dat nu al lang niet meer waar. Zelfs scholieren hebben de elektrische fiets inmiddels ontdekt. Een bekend merk is de cube elektrische fiets. Cube heeft twee fysieke winkels in Nederland, maar ook online zijn de fietsen te bestellen. Ze verkopen zowel normale als elektrische fietsen en daarnaast nog kleding en andere accessoires. Deze blog zal gaan over de mountainbike en de racefiets. Beiden zijn zowel 'normaal' te koop als ook als elektrische fiets.

Mountainbike

Een mountainbike is een fiets die speciaal ontworpen is om op onverharde stukken te fietsen. De eerste mountainbikes zijn vermoedelijk in de jaren zestig/zeventig ontstaan in Californië. Tegenwoordig zijn mountainbikers ook door heel Nederland te vinden. De dikke banden zorgen voor extra grip op de ruige en heuvelachtige gebieden zoals op het strand of door het bos heen. Ook bestaan er speciale mountainbike paden. Daarnaast wordt er bij mountainbikes extra op de vering gelet. Goede vering is nodig om de schokken van moeilijk begaanbare paden op te vangen. Verder hebben mountainbikes vaak veel versnellingen om zo op allerlei verschillende stukken goed te kunnen fietsen. De elektrische versie van de mountainbike wordt ook wel de E-MTB genoemd.

Racefietsen

Racefietsen is waarschijnlijk wel de bekendste wielersport. Zo wordt de Tour de France jaarlijks goed gevolgd en zelfs op tv uitgezonden. Maar naast de Tour de France en vele andere wedstrijden, is racefietsen ook populair voor recreatief gebruik. Racefietsen bestaan in vele verschillende prijsklassen. Dit hangt onder andere af van het gebruikte materiaal voor de fiets. Je hebt hierbij de keus tussen een carbon of een aluminium frame. Aluminium frames zijn over het algemeen iets goedkoper. Nadeel is wel dat er metaalmoeheid kan optreden. Door deze moeheid kan het frame de stijfheid verliezen. Het grootste voordeel van een carbon frame is dat de eigenschappen specifiek gemaakt kunnen worden voor het doel en de gebruiker van de fiets. Daarnaast heb je, net als bij de meeste wielersporten, heel wat accessoires nodig wil je gaan racefietsen. Denk hierbij vooral aan een goede fietsbroek, een helm en klikschoenen. Ook van racefietsen bestaat er tegenwoordig al een elektrische versie.