Het is voor veel mensen een hobby of passie, tuinieren. Alhoewel we in Nederland vaak natte, koude en winderige winters kennen waar niemand naar buiten wil hebben we ook fijne zomers. En veel mensen gaan elke zomer met veel plezier de tuin in om daar te werken. Tuinieren is hard werken maar veel mensen hebben er passie voor. De vraag wordt dan ook, wat als je zoveel plezier hebt in tuinieren dat je er je carrière van wilt maken. In dit artikel bespreken we de verschillende opties om van je passie voor tuinieren je carrière te maken.

Verschillende paden

Een carrière in tuinieren heeft vele verschillende paden. Je bent natuurlijk niet gewoon ‘tuinier’. Er zijn verschillende specialiteiten die aansluiten op specifieke passies en interesses. Nederland is natuurlijk een bloemenland en als je een passie hebt voor bloemen en graag boeketten maakt dan is bloemist natuurlijk de ideale carrière. Aan de andere kant als je graag buiten in de tuin ook met bomen, struiken en planten werkt dan kun je waarschijnlijk beter met gehele tuinen bezig zijn dan alleen met bloemschikken. Een hele goede optie is bijvoorbeeld tuinen ontwerpen.

Tuinarchitectuur

Een van de leukste en best betalende beroepen met betrekking tot tuinieren is tuinarchitect. Net zoals een gewone architect of een binnenshuis architect is een tuinarchitect bezig met de structuur en het ontwerp van een tuin. Het beroep van tuinarchitect verdiend goed en je kunt zowel werken voor particulieren als voor bedrijven of gemeentes. Tuinarchitecten ontwerpen bijvoorbeeld ook vaak publieke parken. Tuinarchitecten begeleiden vaak een team van werknemers en samen is de taak om de tuin te voltooien. De best verdienende tuinarchitecten krijgen vaak opdrachten van rijke cliënten in bijvoorbeeld Wassenaar en het Gooi. Buiten particuliere tuinen ontwerpen hoogopgeleide tuinarchitecten ook vaak campussen, begraafplaatsen, resorts en gebieden aan het water.

Bedrijf in tuinbenodigdheden

Voor de ambitieuze ondernemer is er ook de mogelijkheid om te werken in een beroep in tuinbenodigdheden. Je kunt dan denken aan bloembakken, grasmatten en tuinmeubelen, maar ook aan materiaal zoals hout en grind. Deze grove materialen kun je dan naar klanten brengen. Hier zul je natuurlijk wel de nodige machines voor moeten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een unimog. Deze veelzijdige kleine kipper vrachtwagen is vaak ideaal voor het vervoeren en lossen van ruwe materialen zoals grind en zand. Daarnaast hebben ze ook vaak een graafschep aan de voorkant waarmee je het materiaal na aflevering kunt verplaatsen.